Theresa May is mogelijk aan haar laatste uren bezig als premier van het Verenigd Koninkrijk. Binnen haar eigen partij, de Tories, is namelijk een motie van wantrouwen ingediend. Vanavond, tussen 19 en 21 uur, houdt haar fractie een vertrouwensstemming.

Daarna zal meteen duidelijk zijn of May kan aanblijven als partijleider en premier. In een persverklaring heeft May nog eens haar positie verdedigd en gewaarschuwd voor chaos als ze zou worden afgezet.

Dat ze het Britse parlement eergisteren niet liet stemmen over de brexitdeal met Europa kan premier Theresa May vandaag de kop kosten. Gisteren ging May in allerijl de hort op in Europa om van Europese leiders toegevingen te krijgen, zodat ze haar brexitakkoord alsnog door het Britse parlement krijgt.

Vele van haar partijgenoten in het parlement pikken het niet dat May de stemming niet heeft laten doorgaan en dienen nu samen een motie van wantrouwen in tegen May als partijleider en premier.

Stemming

De drempel van 15 procent om zo'n motie te stemmen is gehaald, meldt de fractie van de Tories. Daardoor zal er vanavond, tussen 19 en 21 uur Belgische tijd, gestemd worden over de motie van wantrouwen die werd ingediend.

Het resultaat van de stemming zal daarna meteen wereldkundig gemaakt worden. Het zal dus meteen duidelijk zijn of May al dan niet premier kan blijven. Als de motie wordt aangenomen, moet May plaats ruimen en komt er een nieuwe partijleider/premier.

Intussen heeft premier May al gereageerd. Voor haar ambtswoning in Londen, kwam May vanochtend naar buiten met een verklaring. Daarin zei ze met overtuiging dat ze zich "met alles dat ik heb" tegen de stemming zou kanten.

Ze verdedigde de brexitdeal die ze met de EU onderhandeld, haar demarche van gisteren heeft en waarschuwde ervoor dat haar ontslag de toekomst van het land op losse schroeven zou zetten en enkel onzekerheid zou brengen. Ze waarschuwde er ook voor dat het land zonder leider zou zitten op het moment dat de brexit een feit wordt, over 107 dagen.

"Haar uren zijn misschien geteld", stelt correspondent Lia van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1. De aanleiding van de motie is dat er normaal gezien gisteren in het Britse parlement gestemd had moeten worden over het brexitakkoord dat May onderhandeld heeft met de Europese Unie, legt Van Bekhoven uit.

"De Kamer was daarop voorbereid, tot May eergisteren zei dat die stemming niet doorging en ze aan een charmeoffensief begon langs enkele Europese hoofdsteden. De Kamerleden die tot dan toe neutraal stonden tegenover May waren daar zo boos over, dat ze nu ook een brief hebben ingediend, waarin ze vragen om een motie van wantrouwen", zegt Van Bekhoven. In totaal dienden 48 parlementsleden zo'n brief in en daardoor is het minimum bereikt om een stemming te houden.

Overleeft ze het?

Zal May de stemming vanavond overleven? Daarover durft Van Bekhoven zich niet uit te spreken. Lange tijd kreeg May nog het voordeel van de twijfel. "Vorige week had ik gezegd dat ze het waarschijnlijk wel zou overleven, maar nu weet ik het niet meer", zegt Van Bekhoven wijfelend.

Volgens Van Bekhoven vinden vele parlementsleden nu dat May hun rechten ondermijnt door de stemming over het brexitakkoord uit te stellen. May heeft nog één voordeel: "Binnen haar partij is er geen kandidaat die de Tories kan verenigen", merkt Van Bekhoven op.

Als May verliest, gaat zal Britse regeringspartij op zoek moeten gaan naar een nieuwe leider, met nog 107 dagen te gaan voor de brexit een feit wordt. En vooralsnog is dat zonder een akkoord met de Europese Unie, wat een grote chaos kan veroorzaken.